Cărbunele, care a alimentat cele mai mari economii ale lumii timp de peste un secol, pierde din ce în ce mai mult teren în fața resurselor regenerabile.
Ultimul exemplu al modului în care unul dintre cei mai murdari combustibili fosili este scos de pe piață piață a venit săptămâna aceasta în Marea Britanie, care a înregistrat o perioadă de 55 de ore fără ca nici una dintre centralele sale electrice să producă electricitate prin arderea cărbunelui.
.Potrivit datelor Grid, interpretate de Bloomberg, de luni dimineața (ora 10.25) până joi la ora 17.10 nu a fost utilizat cărbune pentru producerea de energie electrică de către stațiile din Marea Britanie, iar în acest timp turbinele eoliene au produs mai multă putere.
Regatul Unit a fost printre primele țări care au optat pentru energia regenerabilă și a instalat mai multe turbine eoliene offshore decât orice altă țară. De asemenea, are câmpuri de panouri solare care acoperă din ce în ce mai mult cererea, deoarece centralele electrice vechi tradiționale se închid permanent.
Guvernul englez intenționează să oprească toate centralele de cărbune până în 2025 și a acordat prioritate accesului la surse regenerabile.
În România, la ora scrierii acestei știri, energia obținută din cărbune reprezenta 12,5% din coșul național, dar în iarnă această pondere a fost uneori și de peste 40%.